ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ

8/11/2020

     Την ώρα που τα ταξικά συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς παλεύουν για μέτρα προστασίας απ’ τη διάδοση της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να φέρουν νέα μέτρα που μας γυρνούν περισσότερο από έναν αιώνα πίσω.  Η κυβέρνηση μπορεί να μην προλαβαίνει να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων της «ΕΥΡΩΠΗΣ», που πολλοί από αυτούς είναι πάνω από 3 χρόνια άνεργοι και να κρύβεται όταν της ζητούμε απαντήσεις, προλαβαίνει όμως να φέρει την κατάργηση ουσιαστικά του οκτάωρου και νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

    Και όλα αυτά όταν το προηγούμενο  διάστημα δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να  ενισχύσει  τις συγκοινωνίες για να  μην «παστώνονται» οι εργαζόμενοι, δεν φρόντισε να ανοίξουν νέες σχολικές αίθουσες και να προσληφθούν δάσκαλοι και καθαρίστριες ώστε να πάψουν τα σχολεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Αποδείχθηκε πόσο δίκιο έχουν οι μαθητές που αγωνίζονται για τα αυτονόητα και φάνηκε ξεκάθαρα η υποκριτική στάση της κυβέρνησης που τους συκοφαντούσε. Όσο για τους χώρους δουλειάς, εδώ οι εργαζόμενοι ζούμε έναν εφιάλτη που ξεκινά απ’ τον συνωστισμό στις συγκοινωνίες και συνεχίζεται στα εργοστάσια και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα ή τους άλλους εργασιακούς χώρους που τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, η απόκρυψη κρουσμάτων είναι καθημερινή, για να μπορεί η εργοδοσία να κάνει ότι γουστάρει με μόνο κριτήριο το κέρδος. Έτσι εξηγείται και η συρροή  κρουσμάτων σε πολλές επιχειρήσεις  χωρίς όμως το αυτί της κυβέρνησης να ιδρώνει.

    Απολύσεις και ανεργία, άθλια επιδόματα, κατάργηση δικαιωμάτων και ΣΣΕ, τηλεργασία, περιορισμό των διαδηλώσεων με νόμο και καταστολή είχε το μενού για τους εργαζόμενους τη στιγμή που για τους επιχειρηματικούς ομίλους έφερε ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και άλλα δώρα.

    Τώρα η κυβέρνηση προχωρά παραπέρα. Έχει στα σκαριά νόμο που προβλέπει:

  • 10ωρη εργάσιμη ημέρα αντί του 8ωρου χωρίς αμοιβή για τις δύο επιπλέον ώρες υποχρεωτικής εργασίας, με πρόβλεψη για επιστροφή των απλήρωτων ωρών με μείωση εργάσιμης ημέρας ή ρεπό κάποια στιγμή μέσα στο εξάμηνο.
  •  Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών και η ένταξη νέων επιχειρήσεων και εργασιών που επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή.
  • Ποινικό διωγμό στο απεργιακό δικαίωμα με έναν συνδυασμό απεργοκτόνων διατάξεων που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες, όπως αυτής του 50+1 της διάταξης Αχτσιόγλου που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταργούν  ουσιαστικά την απεργία. Ειδικά  για το δημόσιο και τους κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους προβλέπει προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον με το 40% των εργαζομένων. Δηλαδή στην απεργία θα υποχρεώνονται να δουλέψουν σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι!
  • Διάταξη που χτυπά, ουσιαστικά καταργεί, τις Γενικές Συνελεύσεις αφού δίνει τη δυνατότητα της συμμετοχής και της ψήφου ηλεκτρονικά. Δηλαδή αντί για λήψη αποφάσεων μέσα από συλλογικές διαδικασίες με συμμετοχή των εργαζομένων, οι αποφάσεις, και ειδικά αυτές για απεργία θα λαμβάνονται  με τους εργάτες απομονωμένους να πατούν ένα κουμπί από το σπίτι τους ή υπό την επίβλεψη του εργοδότη.
  • Διευκολύνει το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού αφού όπως αναφέρει ‘’απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη’’.  Με απλά λόγια, η περιφρούρηση της απεργίας, ένα απεργιακό σύνθημα έξω από μια επιχείρηση μπορεί να βαφτίζεται ‘’άσκηση ψυχολογικής βίας’’ καθιστώντας την απεργία παράνομη, με τους εργαζόμενους να διώκονται ποινικά…
  • Προϋπόθεση για  την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος αποτελεί η απογραφή στο γενικό μητρώο, δηλαδή  η αποδοχή από τα σωματεία του φακελώματος  από το κράτος και την εργοδοσία ενώ πλέον οι καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικάτων δεν θα ελέγχονται  απ’ τις Επιθεωρήσεις Εργασίας αλλά απ’ τον ΟΜΕΔ, δηλαδή στο  στημένο γήπεδο ‘’κοινωνικού εταιρισμού’’, εκεί  που κυριαρχούν οι εκπρόσωποι και οι αντιλήψεις  των εργοδοτικών ενώσεων.

  Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε λεπτό για χάσιμο! Είναι ώρα ευθύνης για όλους!   Ο απεργιακός  συναγερμός που ήδη έχει σημάνει πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο για να μην περάσει το νέο έγκλημα. Η αθλιότητα της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί  την πανδημία  για να κάνει πράξη τα ποιο τρελά όνειρα της εργοδοσίας πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ.

   Καλούμε τους συναδέλφους στη Διακίνηση του Τύπου, όλους τους εργαζόμενους  μαζικά, μαχητικά, απεργιακά να απαντήσουμε στο νέο τερατούργημα που θέλει να μας πάει πίσω, πολύ πίσω, στις πιο μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.   

Αγωνιστικά

Η Διοίκηση